KOSA Euro Cup
Bandy
24-26 sept 2010
Herrar
Sponsor Bodycote

Presentation - Baikal-Energia
2010-03-31

Presentation av Baikal-Energia som vann den första upplagan av SRJ-Cup som numera heter KOSA Euro Cup och är därmed försvarande mästare.

Klubben Baikal-Energia kommer från Irkutsk i Sibirien, en stad med dryga halvmiljonen invånare vid Bajkalsjöns strand. Staden ligger längs med Transsibiriska järnvägen 5185 km från Moskva. Klimatet präglas av stora temperaturskillnader, med varma torra somrar och kalla vintrar, januari har en medeltemperatur på -19.

För oss i väst står ”Sibirien” ofta för deporteringar av oliktänkande, och faktum är att Irkutsk under århundraden varit en vanlig destination för dylika påtvingade folkomflyttningar. Under tidigt 1800-tal skickades många konstnärer, officerare och adelsmän i exil till Sibirien under upproret 1825 mot tsar Nikolaj I. Därmed utvecklades Irkutsk till en intellektuell högborg, vilket har präglat staden i ansenlig omfattning. Åtskilliga speciellt utsmyckade trähus och annat överlevde Sovjettiden och finns fortfarande kvar, vilket innebär en tydlig kontrast mot Sovjettidens betonghus.

Staden står på hög nivå beträffande bildning och kultur, eller vad sägs om flera universitet, bland annat ett allmänt statligt universitet, en högskola för ekonomi och juridik, tekniskt institut, jordbruksinstitut, medicinskt universitet och skolor för lingvistik och pedagogik samt nio forskningsinstitut strax utanför Irkutsk för forskning i bland annat geografi, energisystem, geokemi, styrteknik, kemi, limnologi (vad det nu är) och fysik.

Bandyn kom till staden 1923 i form av en från Petrograd inflyttad entusiast. Dynamostadion på Karl Marxgatan byggdes 1928 och sporten utvecklades sedan inom det danska ”Severotelegrafnoe agency” som fanns i Irkutsk på 30-talet, och man började spela mot motståndare med fantasieggande namn som "Sparta", "UNION", "En strak proletär", "Dinamo" och "Sverdlovsk Transport".

Andra världskriget var en katastrof för hela Ryssland och förvisso för bandysporten då nära nog en hel generation spelare utplånades. Omstarten för bandyn i Irkutsk skedde 1947, när "Lokomotiv", blev mästare för den Centrala Järnvägen och började få uppmärksamhet inom den Sibiriska sportvärlden. 1956 gjorde Irkutsk Lokomotiv sin debut i Sovjetiska mästerskapet, och på sextiotalet etablerade man sig i högsta serien.

Ekonomiska problem i början av 1990-talet innebar en kris för Lokomotiv, och en ombildning, återigen med hjälp av ett företag med skandinaviska kopplingar, skedde genom företaget Sibscan vilket också blev klubbens nya namn. 1995 vanns klubbens första medalj, brons, i det nationella mästerskapet och nu följde några säsonger med goda resultat, bland annat ett silver.

Ovanstående uppgifter har vi fått fram genom att tolka Googles automatöversättning av Baikal-Energias hemsida på ryska. Det avslutande stycket citerar vi rakt av: ” I augusti 2004 av en grupp fans Hockey Club och laget får ett nytt namn – ’Baikal-Energia’. Förändras och färger klubb, nu är de vita och blå. Under de närmaste åren Irkutsk hockeyspelare sätta högsta mål. Detta innebär att människors Irkutsk team till ett stort jobb. Victory kommer förr eller senare. Alla är fast beslutna att återta sin förlorade position som en av ledarna för Rysslands hockey.” Det är således inte helt omöjligt att vi missuppfattat en hel del av det övriga innehållet.

Annons