KOSA Euro Cup
Bandy
24-26 sept 2010
Herrar
Sponsor Jålab Bygg AB

Presentation - IFK Kungälv
2010-03-31

Presentation av Bohusläns stora bandylag IFK Kungälv.

Så sent som 2006 slutade IFK Kungälv efter ärkerivalerna Ale-Surte i grundserien på näst högsta nivån. Året därefter var man i kval till eliten, där Gripen blev för svåra. 2008 vann dock Kungälv kvalet – och den senaste säsongen spelade man sålunda i Elitserien!

Dessa ständiga förbättringar är ett resultat av ett metodiskt arbete på många plan. Medialt har man trummat in budskapet om sitt ”unga lovande lag” ända sedan tiden då stommen i gänget utgjordes av veteraner som Håkan Olsson, Gert Svensson, Anders Liw med flera. Samtidigt har man dock konsekvent föryngrat och släppt fram egna förmågor på ett förtjänstfullt sätt – så senaste vintern när till och med ”Hogge” Olsson inte längre fanns på isen förtjänade man att betecknas som ett ”ungt lag”. Rutinen finns dock där i form av bland andra Peter Pudich, 36 och Liw, 43!

Spelet har också utvecklats steg för steg, trots upprepade tränarbyten. Troligen är det väl någon eller några av ovan nämnda veteraner som lagt ut kursen, och har lärt upp tillkommande ungdomar.

Inför comebacksäsongen i högsta serien skötte IFK sina förberedelser i Ale Arena. Troligen var det väl detta som låg bakom den lysande säsongsupptakten. Så sent som efter tio av de 26 omgångarna låg man på kvartsfinalplats! Efter hand blev dock resultaten sämre, inte utan visst knorrande i leden, men nykomlingen hängde kvar, slutade på elfte plats vilket innebär ”kval nedåt”– och det sopade man hem enkelt.

Klubben startades som en idrottsförening för nykter ungdom 1939 under namnet Stadsgränsens IF. Eftersom man efter den första säsongen hamnade i samma serie som ett Göteborgslag med samma namn kallade man sig sedan IFK Kungälv. Säsongen 1963-64 debuterade klubben i högsta serien, och har därefter hoppat mellan högsta och näst högsta nivån mest hela tiden. Under en period från 70-talets slut och under halva 80-talet fick man finna sig i att förekomma i serien under Ale-Surte. Men från och med Surtes degradering 1993 har Kungälv tveklöst varit det mest framstående bandylaget i Göteborgsdistriktet. I maratontabellen ligger IFK på 20’e plats med 28 säsonger i högsta serien.

Annons