Zäta Cup 2012
Ishockey
23 - 25 mar 2012
U10 Pojkar & flickor födda 2002 och senare.
Sponsor Intimbutiken

”Questions & Answers” för regler Alla spelar lika
2012-03-22

Tanken med ”Alla spelar lika” är att det inte skall förekomma så kallade toppningar samt att deltagande spelare skall få spela hockey så mycket som möjligt på samma villkor.

Det viktigaste är att 5 spelare är på isen och att vid nästa byte är det 5 nya spelare, alltså ingen toppning.
Det är dock upp till respektive lags samvete och moral att följa detta. Varje lag har olika förutsättningar i t.ex. antalet spelare, klubbpolicy mm. Men det skall inte upplevas som något hinder för att så många som möjligt skall kunna delta. Det viktiga är att man har en plan med sitt deltagande. Kommunicera gärna detta då förståelsen hos övriga lag då blir större. Till exempel det faktum att ett lag bara har en registrerad målvakt kan vara att vissa utespelare ”provar på” målvaktsysslan och på så sätt anmäler två målvakter i matchprotokollet inför respektive match. Det regelverk som publicerats är för att styra upp och ge andemeningen med hur Timrå IK sportsligt vill att denna cup för 9 och 10-åringar skall genomföras. Allt enligt Svenska ishockeyförbundets riktlinjer för barnidrott.

”Questions & Answers”

”Lagen skall bestå av minst 2 målvakter och 3 femmor. Laguppställning lämnas till Cupkansli senast 30minuter före matchstart.”
Innebär detta att man kan komma med fyra femmor till vissa/alla matcher?
Svar: Jajamän. Ange bara i laguppställningen om alla 4 femmor skall spela hela matchen eller om tex två femmor delar och spelar 1:a resp. 2:a perioden.

Innebär det att de två målvakterna står varsin halvlek (jag noterar också att en klubb bara har en målvakt?)?
Svar: Ja, det är tanken att stå halva matchen var. Lagen skall bestå av minst 2 målvakter. Att ha 1 målvakt i en match är inte något vi rekommenderar. Vid tex skada på målvakten kan det innebära att laget får spela med 6st utespelare tills att ny målvakt är ombytt.

Kan man spela med tre olika målvakter under samma match?
Svar: Inte så vanligt men absolut. Tanken är då att dom står en tredjedel var.

Skall jag tolka det som att regeln om en föranmäld ”16:e utespelare” (som jag läst om i tidigare års regelverk) inte finns längre?
Svar:Man kan ha ”vilande” spelare om man vill. Den/dom spelar då halva matchen. Man kan tex ha en hel femma som vilar första perioden och sedan spelar andra perioden. Hur ni skall spela markeras i laguppställningen ni lämnar in till kansliet innan match.

Börjar man varje halvlek med samma femma eller rullar man femmorna oavsett om det råkar vara periodpaus i ett byte?
Svar: Rulla femmorna. Men om tex bägge lagen bara har tre femmor innebär det att samma femmor möter varandra matchen igenom. För att bryta detta mönster får lagen starta 2:a perioden med valfri femma. Turordningen därefter måste man dock hålla.

Annons