Almtuna IS Höstcup 2019
14 sep 2019
U16

Tävlingsbestämmelser för Almtunas höscup 2019

Höstcupen spelas två grupper om fyra lag, där gruppettor möts i final, grupptvåor i match om tredje/fjärde placering, grupptreor i match om femte/sjätte plats och slutligen gruppfyrorna möts i placeringsmatch om sjunde och åttonde placering.

Höstcupenstävlingsregler följer Svenska ishockeyförbundets tävlingsbestämmelser för säsongen 2019/2020, med fyra undantag (se längre ner).

Gruppspelsmatcher spelas 2*20 minuter med spolning i periodpausen - under gruppspelet tillämpas Seriemetoden utan förlänging och straffar (§5:7E)

Beträffande ordningsföljden i gruppspelet  gäller följande (notera att klausul E går före C & D):

A) Segrande lag under ordinarie tid får 3 poäng. Förloraren får 0 poäng. Vid oavgjord match får lagen 1 poäng vardera.

B) Ordningsföljden mellan lagen i en serie avgörs med antalet vunna poäng.

E) Vid lika poängställning avgör är lagens inbördes resultat avgörande.

C) Är lagens inbördes möte oavgjort i gruppspelet, avgör målskillnaden, det vill säga skillnaden mellan antalet gjorda och insläppta mål.

D) Är målskillnaden lika stor, placeras det lag främst som gjort flest mål.

F) Tillämpas ej (omspel)

G) Fairplay - laget med minst utvisningsminuter

H) Lottning

Slutspelmatcher spelas 2*20 minuter med spolning i periodpausen - I slutspelsmatcherna tillämpas seriemetoden med förlängning och straffar (§5:7D).

Beträffande förlängning och straffar:

B) Vid oavgjort resultat efter tvåperioders spel (40 minuter) gäller: Lagen spelar med 4 spelare inklusive målvakt. Målvakt får ej ersättas med utespelare under Overtime undantaget avvaktande utvisning. Om ett lag ersätter målvakten med en utespelare (ej avvaktande utvisning) under Overtime ska laget ådömas ett lagstraff (2 min). Matchen förlängs enligt Overtime metoden (dock högst 5 minuter) till dess att något av lagen gjort mål. Laget som gör vinstmålet under Overtime erhåller ytterligare en poäng.

Vid oavgjort resultat efter Overtime ska straffslag utföras enligt § 5:9. Laget som vinner straffslagstävlingen vinner en poäng till och slutresultatet skrivs med ett mål mer efter det oavgjorda resultatet till det segrande laget.

Observera att förlängningen vidtar efter tre minuters paus utan föregående spolning.

§ 5:9 STRAFFSLAG När matcher ska avgöras med straffslag gäller följande:

1. Straffslagen utförs mot samma mål. Målet väljs av hemmalaget innan påbörjat straffslagsavgörande. Straffslagsavgörandet ska slås på befintlig is och den ska inte skrapas eller genomgå övrig isvård om inget behov föreligger.

2. Lagen utser fem (5) spelare som ska utföra straffslagen. Dessa behöver inte namnges i förväg. De fyra ombytta målvakterna och samtliga spelare som finns på laguppställningen har rätt att delta i straffläggningen.

3. Utvisad spelare som inte avtjänat sitt straff får inte utföra straffslag. Utvisad spelare ska vara kvar i utvisningsbåset alternativt omklädningsrummet.

4. Domaren avgör genom lottning och under överinseende av lagens kaptener, vilket lag som ska starta straffläggningen. Vinnaren av lottningen får välja om hans lag ska börja skjuta eller inte.

5. Målvakterna från respektive lag får bytas efter varje straffslag.

6. Straffslagen utförs enligt officiella regelboken.

7. Lagen utför fem straffslag vardera. Turordningen mellan lagen skiftas. Om ett avgörande sker tidigare exempelvis 3-0, ska inte resterande straffslag utföras.

8. Om resultatet är oavgjort efter fem straffar av vartdera laget ska straffslag utföras enligt Sudden Death, med nya spelare, med det andra laget som startar straffläggningen. Samma spelare får ej användas för straffslagen förrän samtliga utespelare i laget lagt en straff vardera. Det lag som först har gjort flest mål, efter lika antal utförda straffslag, har segrat.

9. Protokollföraren antecknar samtliga spelare som lägger straffslag och de målvakter som deltar, samt utgången av straffläggningen.

Undantagen från Svenska ishocekyförbundetstävlingsbestämmelser är följande:

Höstcupens regelverk frångår ishockeyförbundets regler vad avser lagens placeringar i gruppspelet, eftersom vi anser att inbördes möte bör räknas högre än målskillnad och antal gjorda mål, när det är en så kort serie.

Cupledningen ser inga praktiska möjligheter att genomföra omspel om två lag i gruppspelet ej kan skiljas åt enligt metod B-E, utan kommer i det fallet att tillämpa i första hand "fairplay" dvs laget med minst antal utvisningsminuter placeras högre i gruppen och därefter lottning om även utvisningsminuterna är lika.

Vad gäller straffslag i slutspelet har vi beslutat att samtliga ombytta och icke utvisade spelare måste slå varsin straff innan någon spelare har rätt att lägga ett andra straffslag.