KOSA Euro Cup
Bandy
24-26 sept 2010
Herrar
Sponsor Massteknik

Presentation - Ale-Surte BK
2010-03-31

Här följer en presentation om arrangörsklubben Ale-Surte BK.

Som på så många andra platser hör sportens tillkomst i Surte intimt samman med ortens bruk. Surte Glasbruk startade 1862 och utvecklades till en modern exportindustri. Surte IS var klubben som drog igång idrottsverksamheten på orten, och det var inom den klubben som den första dokumenterade bandymatchen ägde rum 1908. Den 23 november 1927 bildades så Surte Skridskoklubb. Bakom det konstituerande sammanträdet stod bl.a. ungdomar från fotbollsföreningen Hoppet vilka bestämt sig för att bilda en klubb med bandyn som huvudinriktning.

Efter en hel del framgångar i distriktet under ett antal år kunde Surte SK 1945 säkra avancemanget till division 2 genom sin första seger i Göteborgsseriens klass 1. Tyvärr slutade första besöket i de finare sammanhangen (Div. 2 Västergötland) med omedelbar degradering. Återbesöket i distriktsserien blev dock bara ettårigt - och efter återkomsten till näst finaste bandyserien (som ju Div. 2 var då) 1947, behöll Surte SK sin plats där under hela 50- och 60- talen.

Säsongen 1970-71 tog Surte SK steget upp i allsvenskan! Efter ett nästan osannolikt dramatiskt kval slutade tre lag på fyra poäng; Vetlanda med 0 i målskillnad, Västerås med +3 och Surte med +4! Surte höll sig kvar i allsvenskan i 15 raka säsonger!

1974 stod den konstfrusna anläggningen Jennylund klar och klubben fick äntligen en is-säker hemmaarena. På annandagen skedde invigningen, då Villa var fräcka nog att vinna inför 2.890 åskådare. Hemmamötet mot IFK Kungälv lockade hela 4.445 åskådare!

Inför säsongen 1979-80 bytte klubben namn till Ale-Surte SK. Ale kommun insåg klubbens värde som PR-instrument, än idag är tveklöst Ale-Surte det mest kända varumärket förknippat med kommunen. Den verkliga guldåldern, med tre raka slutspel inföll nu. Den största framgången nåddes 1981 då Edsbyn slogs ut i kvarten, men kommande mästarna Boltic vann i två raka semifinaler.

Sista säsongen för Ale-Surte SK i högsta serien blev 1992-93. Och det bittraste av allt: IFK Kungälv klarade sig kvar, en ynka pinne före Ale-Surte.

Den knappa ekonomin satte sin prägel på verksamheten under kommande säsonger och en skatterevision som uppdagade brister från flera år tillbaka i tiden blev det som slutligen sänkte skutan. Den 22 juni 1998 begärde sig den anrika föreningen Ale-Surte SK i konkurs.

Räddningen för seniorverksamheten var farmarlaget Surte Wildcats som vunnit div. 3 som hade en div. 2-plats som väntade. Klubben bytte namn till Surte Bandyklubb och arbetet med att återupprätta förtroendet tog vid. Ungdomsverksamhet, driften av Jennylund och allt annat kom igång med hjälp av en samling entusiastiska bandyvänner.

Med undantag för ett par säsonger på nivån snäppet under, har ASBK sedan dess spelat i näst högsta serien. Det klubben främst utmärkt sig med är förstås det entusiastiskt utförda bygget av Ale Arena. Med hjälp av en samling ”bandydårar” inom föreningen har man, för i sammanhanget ynka dryga 17 miljoner kronor, lyckats uppföra en inomhusarena för världens snabbaste lagsport. Ale Arena stod klar inför säsongen 2007-08, som tredje inomhusarena i Sverige, och har betytt mycket för bandyn i hela Västsverige.

Senaste nytt 2010-05-06
Ale-Surte har gjort klart med tre nya spelare samt en tränare till dags datum. Det är Marcus Hillukkala (back) & Emanuel Sundqvist (mittf) från Falun, Erik Molin (mittf) Frillesås BK & Peter Rönnqvist (tränare) från AIK.

spy cell phone spy app turbofish.com spy phone apps android
spy cell phone spy app turbofish.com spy phone apps android
spy cell phone spy app turbofish.com spy phone apps android
aids treatment options hiv and aids testing treatments for hiv and aids
aids treatment options hiv aids facts treatments for hiv and aids
aids treatment options jasonfollas.com treatments for hiv and aids
partial birth abortions west-bot.com books on abortion
pictures of hiv rashes nav-connector.com hiv positive celebrities