Curling-SM
Curling
2008/2009
Herrar, Damer & Juniorer

Curlingeliten avslutar säsongen med SM i Östersund
2009-03-18

Curlingens herrelit samlas på torsdag 19 mars för SM i Östersund. Totalt 32 lag har kvalificerat sig för SM-tävlingarna efter regionala kval i de nio distriktsförbunden. Elitseriesegrande Karlstads lag Niklas Edin blev efter segern i Sundsvall sista lördagen i januari direktkvalificerad för SM och istället åkte laget till Kina och tog guld i Universiaden. Givetvis är karlstadslaget huvudfavorit till SM-segern också. Komplett program i PDF-format från curling.se

Till övriga favoritlag kan räknas Stocksunds lag Anders Kraupp, Härnösands Andreas Prytz och regerande svenska mästarlaget Sundbyberg Mathias Mabergs.
En intressant start gör Lits regerande svenska juniormästare som kommer direkt från för-OS i Vancouver där laget blev fyra i junior-VM.

Som kuriosa kan också nämnas att arrangörsklubben Östersunds CK:s VM-silverlag från 1994 gör come-back i elitcurlingen under SM på hemmaplan.

De 32 lagen inleder med försöksspel i s k trippel utslagning varifrån de 16 bästa lagen går till slutspel. Där gäller s k Dubbel utslagning fram tills två lag återstår i final. Försöken spelas torsdag t o m lördag och slutspelet söndag t o m tisdag. Finalen går kl. 18 på tisdag kväll den 24 mars.

Normalt sett brukar SM gälla som direkt kvalificering för EM i december. Nu får lagen till att börja avvakta vad som händer vid VM i Moncton, Kanada 4-12 april. Där får inte Sverige vara med i år p g a det missade VM-kvalet i Örnsköldsvik i december och Sverige riskerar därmed att hamna utanför OS-kvalificering. Men går det dåligt i VM för nationer som Danmark, Finland och Tjeckien så finns chans till OS-deltagande. Beslutar SOK att skicka ett manligt curlinglag till OS i Vancouver så blir det detta lag som också spelar för Sverige vid EM i Aberdeen i december. Detta som extra uppladdning inför OS.
Kvalar Sverige inte in till OS eller om SOK inte anmäler något herrlag så blir det SM-segrande laget i Östersund som spelar EM i Aberdeen. Så visst finns det mycket att spela om vid SM i Östersund. Både OS- och EM-platsen står på spel.

Håkan Sundström
Generalsekreterare/Secretary General

SVENSKA CURLINGFÖRBUNDET/Swedish Curling Association


Annons