Zäta Cup 2010
Icehockey
26-28 mars 2010
U10
Sponsor LK Golvvärme
Carl Henrik Zetterberg, född 9 oktober 1980 i Njurunda, Sundsvalls kommun, Boende i Detroit under vintern och på Alnön under sommaren, är en svensk ishockeyspelare som tog guld med Tre Kronor vid Olympiska vinterspelen 2006 i Turin. Zetterberg inledde sin karriär i Njurunda SK innan han i junioråren gick till Timrå IK där han slog igenom när laget gick upp i Elitserien 2000. Han vann Guldpucken 2002 och flyttade samma år till NHL och Detroit Red Wings. Första året i Detroit vann han poängligan för rookies. Zetterberg har haft vissa skadeproblem men har etablerat sig som en av stjärnspelarna i ligan.

2004/2005 vann han poängligan i Elitserien, han spelade då återigen i Timrå då NHL-säsongen blev inställd på grund av lockout.

Tillsammans med bland andra Jörgen Jönsson, Mikael Samuelsson, Kenny Jönsson, Ronnie Sundin, Niklas Kronwall och Mika Hannula i Svenska landslaget blev Henrik Zetterberg en av de första spelarna att vinna OS-guld och VM-guld samma säsong (2006).

2006 inledde han ett förhållande med den svenska dokusåpastjärnan Emma Andersson.

2007/2008 inledde han säsongen genom att sätta klubbrekord efter att som första spelare i Detroit göra poäng i alla de första femton matcherna i säsongsinledningen. Säsongen slutade med Stanley Cup-triumf och seger i slutspelets poängliga, som även gav Zetterberg Conn Smythe Trophy - som den andre europén genom tiderna (efter Nicklas Lidström).

Stanley Cup-segern 2008 innebar också att han blev medlem i Trippelguldklubben, det vill säga de spelare som vunnit VM, OS och Stanley Cup.

Säsongen 2008-09 var inte ett så jättebra säsong för Zetterberg. Han slutade på 31 mål och 42 assist totalt 73 poäng på 77 matcher. Men i slutspelet blev han poängbäst i Detroit. Han slutade 3:a i poängligan i hela NHL med 24 poäng, 11mål och 13 assist. Han var också näst bäst i +/- ligan efter Daniel Cleary, Zetterberg hade +13 och Cleary +17. Zetterberg spelade i snitt över 22 minuter per match i slutspelet. Med det var han sexa av forwards i slutspelet men de fem som var före han hade spelat drygt tio matcher mindre. Han är en av Detroit Red Wings bästa spelare


Läs mer om "Zäta" på www.henrikzetterberg.com